top of page
  • Szerző képeTakarító Szolgálat Bubblify

Felújítás / átadás utáni nagytakarítási tippek

Frissítve: 2022. jún. 27.

Akár új ingatlant vásároltál, akár egy régi felújításával végeztek a kivitelezők, egy alapos takarításra mindenképp szükséged lesz mielőtt bebútoroznád az új otthont. Annál is inkább, hiszen ha ezt elhalasztod vagy nem szakszerűen végzed el, akár nagyobb kárt is okozhatsz mint hasznot! Összeszedtünk néhány buktatót, ami a leggyakoribb hibák közé tartozik a felújítás utáni nagytakarítás során, és amivel adunk neked néhány tippet, miért dolgozz velünk, hogy ezeket elkerüld.Lezárul egy fázis, befejeződik a kivitelezés vagy a felújítás, és indul az új szakasz: a felújítás utáni nagytakarítás. Ez a szakasz azonban nagyban függ attől, miként lett befejzeve maga a kivitelezés, a szakemberek milyen állapotban adták neked a területet, végeztek-e legalább egy alap takarítást a helyszínen. Tapasztalatunk alapján ez a legtöbb esetben elmarad, vagy nem elég alaposan kerül kivitelezésre - egyébként teljesen érthető módon, hiszen a szakember a szakfeladatára koncentrál, nem a tisztaságra.


Az ott maradt kisebb építészeti törmelékek és vegyi anyagok azonban nagyon komoly károkat is tudnak okozni, ha a takarítás nem szakszerűen van elvégezve. Az új bútoraidban kárt tehetnek az apró vegyi anyagok, törmelékek, a vadonatúj burkolat felületét tönkre tehetik a festékmaradványok és vakoló anyagok, a fuga kipereghet vagy elszineződhet (pl. egy nem megszáradt csemperagasztót lábbal felvinni a szőnyegre olyan maradandó károsodást okozhat, amely visszafordíthataltan, hiszen a ragasztó kiszívja a szövetet tönkretéve a szőnyeget). A megszáradt mikro festék foltokat egy bebútorozott lakásban pár hónap elteltével sokkal komplikáltabb letisztítani mint közvetlenül a kivitelezés során, ráadásul ha olyan a burkolat jellege, a takarítás már nem is fog segíteni, hiszen az apró festékpöttyök már kiszívták a burkolat eredeti színét.


A felújítás utáni nagytakarítás célja tehát az, hogy az újonnan elkészült területeid alkamassá tegyük arra, hogy be tudd őket rendezni, lakható és biztonságos legyen.


Építési por eltávolítása

Az egyik leggyakoribb jelenség amely minden kivitelezésnél, felújításnál jelen van, az az építési por. A hagyományos portól eltérően ez vegyi anyagokat, festék maradványokat, diszperzitet, ragasztós mikroszemcséket tartalmaz, így sokkal veszélyesebb és károsabb a környezetre és a szervezetünkre egyaránt. Ez is komoly károkat okozhat és nem mellesleg nem egyszerű a hatástalanításuk sem. Leginkább a festési munkálatokat melegelőzően a falak csiszolásából származó rendkívül aprószemű ragadós porszemcsék amelyek a lakossági proszívókat is könnyed szerrel tönkre tehetik, de származhat bontásból is, vagy akár a szomszédi kivitelezésből is az ablakon át.


Az építési por nem csak a bútorainkat veszélyezteti, hanem környezetünket és egészségünket is, mivel ipari jellegű kemikáliakat tartalmaz.

Csiszolás előtt takarni!

Nagyon fontos, hogy a munkálatok kezdete előtt a kivitelezők gondoskodjanak a lefedésről, ugyanis ha kezdetét veszi a falak csiszolása, az abból származó diszperzites porkeverék a melegburkolatra hullva megtapad azon, kisebb nedvességet érve pedig fel is oldódik, felszabadítva a vegyi anyagokat amelyek kiszívhatják a felületet. A por persze könnyen a takarás alá kerülhet, de ha a kivitelezők teljes egészében mellőzik a maszkolást, különösen melegburkoalt esetében, az komoly károkat is okozhat.


Portalanítás szakszerűen a felújítás utáni nagytakarításban

Maga a portalanítás nem tűnik bonyolult folyamatnak, viszon alaposan meggyűlhet vele bajunk. Ez a finom szemcsés por a levegőbe kerül amelyet belélegzünk és csak nagyon lassan ülepedik le. Éppen ezért a klasszikus portalanítást több hullámban is el kell végezni, fentről lefelé haladva. A portalanítási munkálatok során ugyanis a por egy része újból visszakerül a levegőbe, ami szintén csak pár óra elteltével ülepedik majd meg. A klasszikus nedves törlőrongy módszer jól működhet, ugyanis a nedvesség megköti a port. Ezt a módszert többször, óránként megismételve kell a felületken elvégezni.

Fontos, hogy lehetőség szerint a falakat is portalanítsuk, ugyanis itt is jelentős pormennyiség tud megülni, ami aztán vagy a ruhánkon landol ha a falhoz érünk, vagy visszakerül a levegőbe és az új bútorokra, szönyegekre száll le, rosszabb esetben pedig szimplán belélegezzük.

A burkolatra került por szemcsék kárt okozhatnak a fugában is, elszinezhetik azt, különösen ha fehér vagy ha még friss. A huzamosabb ideig burkolatba "taposott" por, legfőképp ha melegburkolatról van szó szinte bele ragad a burkolati felületbe. Ezt kézi felmosóval szintén többször megismételve, speciális tisztítószerek alkalmazásával kell elvégezni, de ez sem tökéletes. A legjobb módszer a tárcsás aljzattitsztító gépek alkalmazása, amelyek már az első használatukkor felszedik az aljzatburkolatról a port.


Gondoskodni kell róla, hogy a portalanítás alapos legyen, ugyanis akár új ingatlant vásároltál, akár egy régi felújításával végeztek a kivitelezők, ha nem megfelelő a portalanítás akkor ez a veszélyes, vegyi anyagokkal teli por megtelepszik a bútoraidon további fejfájásokat okozva.

Törmelékek alapos eltávolítása

A törmeléket általában nagyobb darabokban képzeljük el, amit építési hulladékként, másnéven sittként szállít el a kivitelező. Létezik azonban egy ún. mikro-törmelék is, amely sokkal kisebb, megtelepszik a fugában, a lábazati résekben, repedésekben.


A legnagyobb veszélyt a fugára és a melegburkolatra jelenti, ugyanis amikor valamilyen oknál fogva kipereg, megjelenik, rálépve belesüllyedhet a melegburkolatba, szétkarcolhatja a hidegburkolatot, adott esetben pedig kimorzsolhatja a fugát a hideg burkolatból. Ne feledjük, itt nem hagyományos kövekről van szó amit az ember a cipője talpán behord: ezek egy sokkal keményebb anyagokból tevődhetnek össze, mint az S1-es csemperagasztó törmelékek, betondarabok éles és kemény szélekkel. Rengeteg ilyen esettel találkoztunk már utólag, és mind a nem alapos, nem megfelelő felújítás utáni takarításra vezethető vissza.


A takarítás során nagy teljesítményű ipari porszívót kell használni, amely erősen felszívja a repedésekből is a kemény törmeléket, még akkor is, ha az adott esetben egy szög vagy fémdarab.Festékfoltok eltávolítása

Tegyük fel, hogy a kivitelező cég egy nagyon megbízható és alapos csapat, aki a maszkolást is megfelelően végezte el. Ettől függetlenől velük is megeshet, hogy festékcseppeket hagynak maguk után. És itt nem a lecsöppenő festékcseppekre kell gondolni, hanem sok pici apór festékpöttyre, amik különösen akkor jellemzőek, ha a festést festékszóróval végezték.


Különösen jellemző a lábazaton hagyott festékfoltok jelenléte. Ilyenkor a lábazat fölötti felületet a festő ecsettel kezeli le, ami sokszor hozzáérhet magához a lábazathoz is. Persze a friss festék minden esetben könnyedén letörölhető, viszont ha megszárad, annál nehezebb a lehozatala. A hígító nem minden esetben jó választás, mert ez szintén egy erős, ipari jellegű vegyület ami kárt okozhat a felületekben. A dörzsölő felülettel rendelkező takarítószivacsok sem minden esetben megfelelőek, mert felsérthetik a felületeket. Sniccerrel és késekkel kaparni pedig azért veszélyes, mert szintén felsértheti a felületet.


Fontos, hogy ne színezett tisztítószert használjunk, mert attól a világosabb színű, de legfőképp a Mapei fehér fuga, illetve a szilók is könnyedén elszíneződhetnek.

Lábazaton hagyott festékfolt.

Dolgozz velünk, és hozzáadunk ingatlanod értékéhez!

Apróságoknak tűnhetnek a fentiek, de egy nagy beruházásnál mint a felújítás vagy az ingatlan vásárlás, nem hiányzik hogy a kivitelezővel a garanciális javításokon mennyen a vita. Egy apró törmelék által felkarcolt melegburkolat, elszíneződött vagy kipergett fuga, elszíneződött sziló, a diszperzites csiszolt portól elszíneződött tölgyfa burkolat, bútorokra megtelepedett ipari por mind megkeseríthetik azt az örömöt, amit az új ingatlan átvétele okozna.


Sok negatív példát láttunk már, sajnos más takarító szolgáltatók esetében is, viszont így mi tudjuk mire kell odafigyelnünk, hogy te az új ingatlanod maximális értékével számolhass.

Ingatlan és üzlethelyiség felújítása utáni nagytakarítása szakszerúen a Bubblyify-vel!


Commentaires


bottom of page